Bahan-bahan ( 3-4 org )
· 1/kg mee kuning
· 300 gm udang saiz L (belasah jerlah saiz apapun eh)
· 4 sb lada boh / lada giling
· *4 ulas bawang merah
· *3 ulas bawang putih
· *1 sb udang kering
· *1/2 inci halia
· 1 sb petis
· 3 sb sos tomato
· 1 sb sos cili
· keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)
· gula n garam
·
· taugeh n sawi
· daun bawang n bawang goreng
Cara-cara
1. Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jg buang....
2. Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
3. Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
4. Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama sedap....
5. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh...
6. Celur mee, taugeh n sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.....
No comments:
Post a Comment