Friday, January 21, 2011

:: Resipi | Mee Udang ::

Bahan-bahan ( 3-4 org )
·         1/kg mee kuning
·         300 gm udang saiz L (belasah jerlah saiz apapun eh)
·         4 sb lada boh / lada giling
·         *4 ulas bawang merah
·         *3 ulas bawang putih
·         *1 sb udang kering
·         *1/2 inci halia
·         1 sb petis
·         3 sb sos tomato
·         1 sb sos cili
·         keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)
·         gula n garam
·          
·         taugeh n sawi
·         daun bawang n bawang goreng
Cara-cara
1.    Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jg buang....
2.    Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
3.    Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
4.    Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama sedap....
5.    Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh...
6.    Celur mee, taugeh n sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.....

No comments:

Post a Comment